När hälsofaran är akut

First_aid_Kit

De flesta artiklarna vi publicerar här på sajten fokuserar på hur man på sikt kan förändra sin fysiska och mentala hälsa. Nu tänker vi istället fokusera på vad som kan vara bra att veta om hälsoproblematiken är akut. Helt enkelt vad man behöver göra om olyckan har varit framme och en person blivit skadad eller medvetslös. 

Brännskador

Brännskador kan uppstå på lite olika sätt, bland annat genom eld eller elektricitet även vissa kemikalier kan skapa brännsår. Om den skadade är lindrigt bränd kan man hjälpa till med att lindra svedan genom att kyla med kylbalsam eller kanske något ur frysen inlindat i en handduk. Det kan även kännas skönt att spola huden under rinnande vatten. Har det uppstått blåsor kan du skydda dessa genom att sätta på ett plåster eller ett förband. Ta inte hål på blåsorna.
Bra saker att ha hemma är plåster, kylbalsam, förband, sax, medicinsk tejp, pincett

Hjärtstopp

Om en person plötsligt faller ihop kan hjärtat ha stannat. Om hjärtat stannat är varje sekund viktig för att rädda liv. Börja med att ge hjärt- och lungräddning. Finns en hjärtstartare på plats kan man med fördel använda den. En hjärtstartare är inte svår att använda, den är programmerad och berättar under hela förloppet hur du ska gå tillväga. Det är bra att kunna hjärt- och lungräddning, på större platser och på företag är det bra med en hjärtstarter. Intresserad av utbildning.

Chock

Vid traumatiska händelser kan chock inträffa, det är ett tillstånd som påverkar cirkulationen och tillförseln av syre ut i vävnaderna. Tecken som kan tyda på att en människa är chockad är blek och kallsvettig med ytlig och snabb andning, ovanligt lågt blodtryck, hjärtklappning. Om personen blöder kraftigt är det bra att ha en första förbandslåda till hands och hur man lägger ett tryckförband. Låt personen ligga och se till att sluta såret och binda om det med ett tryckförband för att få bukt med blödandet. En person kan hamna i chock på grund av uttorkning vid t ex diarré eller kräkningar. Bra saker att ha hemma är tryckförband, brandfilt, vätskeersättning. Söker du mer inom medicinsk utveckling så läs mer på läkartidningen.se.

Förgiftning

Vid förgiftning är det bra att kunna ge medicinsk kol som binder samman många giftiga ämnen. Medicinsk kol finns att köpa på apoteket och kan blandas med både saft och socker för att få en bättre smak. Kontakta alltid Giftinformationscentralen innan du beslutar dig för att ge medicinsk kol, ibland kan det vara till större skada än nytta. Bra saker att ha hemma är medicinsk kol. Vätskeersättning

Ögonskador

Har en person fått in något i ögat som till exempel en frätande vätska eller någon flisa bör man skölja ögat omedelbart. Om det inte försvinner efter det att man sköljt ögat bör man kontakta akutsjukvården. Bra att ha hemma steril koksaltlösning som finns att köpa på apoteket