Vad ska finnas i medicinskåpet?

Hälsa handlar inte bara om att må bra, det handlar också om beredskap. Om du börjar må dåligt eller skadas, är det bra om hjälpmedel redan finns till hands. Det här sakerna borde ha i sina medicinskåp:

Paracetamol/Ibuprofen

Detta är smärtstillande och febernedsättande. Dessa medel är inte beroendeframkallande. Båda två ger lindring vid huvudvärk och feber. Medlen finns i Alvedon, Ipren och liknande tabletter. Dessa tabletter ska nu sluta säljas i matbutiker och går snart bara att köpa på Apoteket, fortfarande receptfritt. Man har tagit detta beslut eftersom man har sett en markant ökning i självskador och förgiftning sedan medicinen började säljas utanför apoteken 2009.

Kylbalsam

Att bränna sig på en platta eller i solen är smärtsamt och kan leda till infektionen i huden. Kylbalsam är också hjälpsamt mot kliande insektsbett och brännässlor. Det aktiva ämnet calamine ger en kylande effekt som lugnar huden och dämpar sveda och klåda.

Plåster och bandage

Det mest fundamentala i medicinskåpet är så klart bandagering. Tygplåster är att föredra då de andas mer. Köp också in sterila bandage för större skador såsom brännskador och stukningar.

Nässpray

Perfekt lindring när den årliga förkylningen rullar in. Tänk bara på att man ska följa användningsanvisningarna: man ska inte använda för mycket nässpray eftersom det kan leda till kronisk nästäppa. Det finns nässprayer som hjälper mot både nästäppa och rinnsnuva, så man behöver inte köpa två stycken. Det finns också nässprayer speciellt anpassade för allergisnuva.

Halstabletter

Ont i halsen gör det svårt att äta och svälja. Det blir genast ett stort hinder i vardagen. Halstabletter som lindrar finns att köpa på apoteket. De brukar dock innehålla socker för bättre smak, så ät inte för många!